Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης , η σύζυγος του καί η "Κάρτα τού πολίτη"

Πατρινή και μάλιστα γόνος μεγάλης οικογένειας είναι η σύζυγος του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την εικαστικό Δανάη Στράτου,*2 μέλος της Πατρινής και Αγρινιώτικης οικογένειας Στράτου, της Πειραϊκής Πατραϊκής.
Η Δανάη Στράτου σύζυγος του Γιάννη Βαρουφάκη είναι κόρη του Φαίδωνα Στράτου και της Ελένης Πόταγα ? Στράτου*1, μιας από τις σημαντικότερες ελληνίδες εικαστικούς, από την οποία έχει κληρονομήσει το καλλιτεχνικό γονίδιο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Προέρχεται από αριστερή οικογένεια, και ο πατέρας του είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο. Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως εξήγησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για το πού θα βρεθεί το «ζεστό χρήμα», πόσο θα είναι αυτό και πώς θα φτάσει στα χέρια όσων δοκιμάζονται ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με μια χρεωστική κάρτα με την οποία κανείς άστεγος, για παράδειγμα,δεν θα ντρέπεται να μπει στο σούπερ μάρκετ και να προχωρήσει σε αγορά.

*1 Η Ελένη Πόταγα-Στράτου είναι ένας αληθινός θρύλος της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Παρά τις λίγες σχετικά εκθέσεις της και την πολύ επιλεγμένη καταγραφή τους, είναι από τις αγαπημένες καλλιτέχνιδες πολύ σημαντικών συλλεκτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκθέσεις-ορόσημα: δύο ατομικές σε γκαλερί (Αστρα και Ζουμπουλάκη), μία στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και κυρίως υπαίθριες, όπως στη Πνύκα, στους Κήπους της Οπερας του Καίρου, στους κήπους Σελλαλάτ της Αλεξάνδρειας και στο αίθριο του Πανεπιστημίου της Βόννης)....{εκθέσεις όχι όπου κι όπου...!!!..τυχαίο; δέν νομίζω}...Πολλοί στην έκθεσή της αναζητούν κάποια αναφορά στο Ελληνικό Φώς, άλλοι στο Θείο Φως, άλλοι στον Διαφωτισμό και άλλοι στους Πεφωτισμένους (Illuminati).
*2 Η Δανάη Στράτου, εκτός από διάσημη καλλιτέχνις, είναι και μέλος της γνωστής οικογένειας Στράτου, που ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή.Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984).Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983 – 1988) και δηλώνει γλύπτρια, εικαστικός, σύζυγος, μητέρα.Επέλεξε να εργαστεί και να ζήσει πριν από λίγα χρόνια στο Όστιν του Τέξας, στις ΗΠΑ. Ήταν η καινούρια αρχή που έκανε μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Βαρουφάκη, τον γιο της Νικόλα και την κόρη της Εσμεράλδα. Το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική....
Τά"τζάκια" συνεχίζουν
-Η Δανάη Στράτου είχε παππού τον Σταμούλη Θ. Στράτο, ο οποίος γεννήθηκε το 1891 στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου και ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή. 
-Ανιψιά του Χριστόφορου Στράτου ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπουργός για πολλά Χρόνια. 
-Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή Πατραϊκή.
Φ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ