Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε από πού είναι τό έργο μέ τό ίδιο σημάδι μέ τό ψηφιδωτό τής Αμφιπόλεως.



 Τό βρήκε καί  τό έστειλε η Ευαγγελία Βλάχου  


Το έργο που ψάχνεις είναι ένας ελληνικός κρατήρας του 370-350 π.Χ. από την Απουλία της Νοτίου Ιταλίας. Σήμερα βρίσκεται, και αυτό, στο Βρεττανικό Μουσείο ! Εδώ μπορείς να το δεις ολόκληρο. Η φωτό είναι από την διαδικτυακή σελίδα του Βρεττανικού Μουσείου. http://www.britishmuseum.org/collectionimages/AN00131/AN00131845_001_l.jpg
Το αγγείο είναι ερυθρόμορφο. Στην παράσταση προηγείται η Εκάτη η οποία δείχνει με το ραβδί-σκήπτρο ένα αστέρι -ήλιο (πυξίδα) και ακολουθεί Ερμής. Κάτω δεξιά υπάρχει ένα είδος μνήματος(;) όπου βρίσκεται μια γυναικεία μορφή. Από την περιγραφή που δίνουν στην σελίδα του Μουσείου, στην πίσω πλευρά απεικονίζεται η γιγαντομαχία.
Στην σελίδα αυτή μπορείς να βρεις και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με το αγγείο : http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=1629163&partId=1&searchText=Greek+Persephone&images=on&page=2

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ 
 
Στήν πίσω πλευρά, απεικονίζεται η γιγαντομαχία.


 Γιά τήν γιγαντομαχία ξέρουμε  ότι:Όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, το αίμα από την πληγή του θεού γονιμοποίησε ξανά τη Γαία. Από την ιδιότυπη αυτή ένωση γεννήθηκαν οι Ερινύες, οι Νύμφες των μελιών (και γενικά οι θεότητες που συνυπάρχουν με τα δέντρα) και οι Γίγαντες...η Γη, αγανακτισμένη για την τύχη των Τιτάνων [ο Δίας τους είχε ρίξει στον Τάρταρο], γέννησε από τον Ουρανό τους Γίγαντες, τεράστιους και ανίκητους, φοβερούς στην όψη, με πυκνά, πλούσια και μακριά μαλλιά και γένια και με λέπια φιδιού στα πόδια.
Ήταν λοιπόν Κρόνιοι , τής Κρόνιας εποχής πού έδρασαν οί Άτλαντες. Τούς Γίγαντες τούς εξολόθρεψε ο Δίας μέ τήν βοήθεια  καί  τών άλλων θεών καθώς καί τού Ηρακλή. Άρα είχαμε μπεί ήδη στήν εποχή τών Ηρώων, τού 4ου γένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ