Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κατ'οίκον εκπαίδευση: Η απάντηση στον "ρεπουσισμό" και τα χάλια της ελληνικής παιδείας.



 Ε.Δ: Ανοίγουν και φέτος τα σχολεία και οι Έλληνες γονείς πρόκειται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με τα συνήθη προβλήματα της ελληνικής παιδείας : Χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση,μαθητικές συμμορίες,καταλήψεις και πάνω από όλα με έναν αποχριστιανισμό και ρεπούσια άποψη περί Ιστορίας. Εμείς ως Έλληνες διανεμιστές αντιπροτείνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας,πολύ δημοφιλή στην Αμερική και στην Ευρώπη αλλά άγνωστο- ίσως και απαγορευμένο- στην Ελλάδα. Πρόκειται για το homeschooling ή κατά οίκον εκπαίδευση, το οποίο εκφράζει την αντίθεσή μας τόσο στην άκρατη επέμβαση του κράτους όσο και την πίστη μας σε μία ηθική,κοινωνική και οικονομική αναγέννηση μέσω της οικογένειας.

Το Homeschooling (εκπαίδευση κατ’ οίκον) είναι μία παιδαγωγική εναλλακτική λύση όπου την οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών αναλαμβάνουν οι γονείς και είτε γίνεται η εκπαίδευση στα διάφορα σπίτια, είτε σε εργαστήρια (για το μάθημα π.χ. της χημείας) τα οποία νοικιάζουν.
 Την εκπαίδευση μπορεί να την παρέχουν είτε οι ίδιοι οι γονείς είτε εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται από τους γονείς. Οι γονείς αναφέρουν πολλούς λόγους που επιλέγουν την κατ'οίκον εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Οι τρεις λόγοι που επιλέγονται από την πλειοψηφία των γονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι: 1) η ανησυχία για το σχολικό περιβάλλον, 2) η παροχή θρησκευτικής ή ηθικής διδασκαλίας και 3) η δυσαρέσκεια με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.Εκτός από τις ΗΠΑ το homeschooling είναι νόμιμο σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά και Ν. Ζηλανδία.
Γνωστές προσωπικότητες που εκπαιδεύτηκαν ως homeschoolers είναι ο Τζούλιαν Ασσάντζ  (WikiLeaks), ο γενετιστής Φράνσις Κόλλινς , ο Αυστριακός φυσικός τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής Έρβιν Σρέντινγκερ (1887-1961), ο Αμαντέους Μότσαρτ, ο Τόμας Έντισον, ο μεγάλος χριστιανός συγγραφέας Κ.Σ. Λιούις (Τα Χρονικά της Νάρνια) και άλλοι.
Στην Ελλάδα οι«προοδευτικές δυνάμεις» εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραδοσιακή μορφή οργάνωσης της παιδείας στις μαζικές κρεατομηχανές που κατ’ ευφημισμό ονομάζονται «εκπαιδευτικά ιδρύματα». Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ήρωας του χώρου Τσε Γκεβάρα ήταν προϊόν homeschooling. Για πρώτη φορά ο γιατρός Τσε πήγε σχολείο όταν ήταν 13. Μέχρι τότε την παιδεία του την είχε αναλάβει η μητέρα του στο σπίτι. 
Μότσαρτ και Τσε Γκεβάρα: δύο προίόντα του homeschooling.   

Παρακάτω ένα απόσπασμα από ένα κατατοπιστικό άρθρο του Γιώργου Λάλου περί homeschooling(κατ'οίκον εκπαίδευσης) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, τεύχος 208.                    
Τα δημόσια σχολεία επεκράτησαν στον Δυτικό κόσμο γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, διακόπτοντας, στην ουσία, την πανάρχαια παράδοση της οικοδιδασκαλίας, που μέχρι τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης αποτελούσε την παραδοσιακή μέθοδο εκπαίδευσης των παιδιών.
Την κατ’οίκον διδασκαλία, αυτή την παλαιά και δοκιμασμένη εκπαιδευτική πρακτική φαίνεται πως αποφάσισαν να αναγεννήσουν κάποιοι τολμηροί γονείς στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Απογοητευμένοι από την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και άμεσα αμφισβητούντες την κρατική απολυτότητα στον τρόπο διδασκαλίας των παιδιών τους, αποφάσισαν να δώσουν σάρκα και οστά στο εκπαιδευτικό όραμα του Homeschooling,δηλαδή της εκπαίδευσης στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ