Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ιαχές – Το Αρχαίο Όπλο .

Ιαχές – Το Αρχαίο Όπλο που εξαφανίζεται..Το διατηρούν όμως οι Ν. Ζηλανδοί!....

Ένα από τα όπλα που μελετά το EKEO είναι και αυτό το ήχου, όπως για παράδειγμα το ωστικό κύμα μιας διαταραχής της πυκνότητας του αέρα που διαδίδεται στο χώρο. Αν χτυπήσουμε παλαμάκια τότε ο ήχος εντός των χεριών μας βίαια εξωθείται φυγόκεντρα από το σημείο μηδέν και προσκρούει στα αυτιά των ακροατών.

 
Αντίστοιχα, λοιπόν οι εκρήξεις είναι μια μορφή ήχου δηλαδή ένα πύκνωμα του αέρα πολύ μεγάλης υπερπίεσης που προσκρούει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε ένα στόχο (αυτιά, σώμα, κατασκευές κλπ). Αν στον ήχο όμως προστεθεί και μια εικόνα, πληροφορία κλπ τότε έχουμε ένα σύνθετο αποτέλεσμα όπως για παράδειγμα η Ιαχή. Δηλαδή ένας δυνατός ήχος (κραυγή) που είτε σημαίνει κάτι φοβερό και τρομακτικό για τον εχθρό η απλώς υποδηλώνει τη δύναμη του πλήθους των μαχητών.

 Στο παρελθόν όπου οι μάχες σώμα με σώμα ήταν κανόνας, η ιαχή ήταν κυρίαρχο συστατικό της μάχης και οι μαχητές εκπαιδεύονταν ώστε να προκαλούν φόβο και δέος στους εχθρούς. 

Να θυμηθούμε τη θρυλική Ιαχή “ΑΕΡΑ” στις εφ’ όπλου λόγχη επιθέσεις των Ελλήνων στον Ελληνοιταλικό πόλεμο, την κραυγή “ΓΙΟΥΡΓΙΑ” στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 (τουρκική yürü (προστακτική τού yürümek: προχωρώ, περπατώ) + ya (λοιπόν) ) καθώς και τις πολεμικές κραυγές άλλων πρωτόγονων φυλών άλλων χωρών. 

Ακόμη και στις πολεμικές τέχνες η πολεμική κραυγή είναι ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε ΙΑΧΗ στην Ελλάδα. 

Σήμερα όμως ο πόλεμος διεξάγεται από μεγάλες αποστάσεις με όπλα υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας και έτσι αυτό το προφορικό όπλο άρχισε να εξαφανίζεται. Φυσικά στην καθημερινή μας ζωή, στις συγκρούσεις μας με άλλους ανθρώπους, στο γήπεδο κλπ αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό εκφοβιστικό όπλο (αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη να σκεφθεί διάφορα παραδείγματα). Ακούστε στο βίντεο την εκπληκτική ιαχή των Σπαρτιατών (μάλλον επινόηση του σκηνοθέτη αλλά δίνει το παράδειγμα)

Αποδίδουν ΤΙΜΗ για τον νεκρό αδελφό τους!.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ