Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Κίνδυνος κατάχωσης του «Παρθενώνα» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας ανέγερσης πολυκατοικίας!

Κίνδυνος κατάχωσης του «Παρθενώνα» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας ανέγερσης πολυκατοικίας!
Όταν ένα Έθνος δε σέβεται την ίδια του την ιστορία, δεν πρέπει να έχει την απαίτηση να τη σεβαστούν όλοι οι υπόλοιποι. Είναι φανερό ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα αρχαία μνημεία της χώρας μας έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, αντί να γίνεται κάθε προσπάθεια ανάδειξής τους.
Τα κτίρια της κλασικής αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη, ως γνωστόν, είναι ελάχιστα λόγω κατά βάσην, της κατάχωσής τους κάτωθεν των αντιαισθητικών πολυώροφων οικοδομών, που έχουν πνίξει το ιστορικό κέντρο της πόλης. Άλλο ένα πολύ σημαντικό εύρημα λοιπόν, κινδυνεύει να εξαφανιστεί υπό τόνους τσιμέντου. Αναφερόμαστε ασφαλώς στο Ναό της Αφροδίτης ή αλλιώς στον Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλείται, στην πλατεία Αντιγονιδών, τον χώρο των μεγάλων Ιερών της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν υστεροαρχαϊκό ναό, που τοποθετείται στον 6ο αι. π.Χ. Μεταφέρθηκε πιθανότατα από την Αίνεια, πόλη που ίδρυσε ο Αινείας κοντά στη Μηχανιώνα, με σκοπό την εξευμένιση από τους Θεσσαλονικείς του Οκταβιανού μετά τη νίκη του στο Άκτιο. Η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί υπέρ του αντιπάλου του Αντωνίου. Έτσι, φιλοξενήθηκαν σε αυτόν λατρείες του Δία, της Θεάς Ρώμης, αλλά και αυτοκρατόρων για να κερδίσουν και πάλι την εύνοια του αυτοκράτορα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεά Αφροδίτη θεωρούνταν πρόγονος του γένους των Ιουλίων.
Αρχικά, η απόφαση του Κ.Α.Σ ήταν να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο για την ανάδειξη του ναού σε τουριστικό και όχι μόνο μέρος. Λίγο αργότερα ωστόσο, η απόφαση αυτή άλλαξε. Η υπόθεση πάγωσε, όταν αποφασίστηκε το μνημείο να παραμείνει στο υπόγειο της πολυκατοικίας και να αποτελέσει ουσιαστικά θεμέλιό της. Προτιμήθηκε με άλλα λόγια ο λαμπρός, ασύλληπτης αξίας ναός να αντικατασταθεί από μια πολυκατοικία και ένα χώρο όπου γίνεται στάθμευση οχημάτων. Κάτοικοι της περιοχής έφεραν σοβαρές αντιρρήσεις στην απόφαση αυτή οργανώνοντας διαμαρτυρίες, τις οποίες η Χρυσή Αυγή στήριξε έμπρακτα.

Η αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του ναού είναι τεράστια. Λίγο μετά την αποκάλυψή του είχε γίνει προσπάθεια από τους τότε ιθύνοντες της Στ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποκατάστασης κάποιων αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών του ναού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ώσπου να βρεθεί μια λύση, η οποία ωστόσο ποτέ δε δόθηκε!
Η πρόταση που δόθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ήταν η δημιουργία μιας αερογέφυρας και η διαμόρφωση της πλατείας σε δύο επίπεδα, το σύγχρονο και το αρχαίο. Η αναστήλωσή του με πιστά αντίγραφα αλλά και ολογράμματα θα έδινε μια ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής.
Η κατάσταση του ναού σήμερα είναι τραγική. Λαμαρίνες καλύπτουν το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να θεαθεί, ενώ  το εσωτερικό του έχει γεμίσει σκουπίδια και μπάζα από τη γύρω περιοχή. Όχι μόνο δε γίνεται λόγος για την έναρξη ανασκαφής στο πεδίο, αλλά αντιθέτως ο χώρος αφήνεται να ρημάξει και να καλυφθεί από χώμα και χόρτα. Σε μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία είναι τουλάχιστον αξιολύπητη η επικρατούσα κατάσταση. Ο Ναός της Αφροδίτης, όπως και όλα τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν Εθνική Κληρονομιά και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Τέτοιου είδους θησαυροί θα πρέπει να αναδεικνύονται σε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς και τουριστικούς, αλλά πάνω από όλα για λόγους αξιοπρέπειας!
Φ.Κ.- Τ.Ο. Θεσσαλονίκης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ