Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

H Μόσχα δίνει στο Τελ Αβίβ χρόνο για να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του επιχείρηση.........ένας υπέροχος και όμορφος κόσμος. Που ανήκει είπαμε η Χαμάς;;;


Η επίσημη ρωσική αντίδραση στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της 
Γάζας, εκφράστηκε σε μια στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Russia 24»,αποκάλυψε συνομιλία του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπου διατυπώθηκε η θέση, ότι η Ρωσία κατανοεί την τις ανησυχίες του Ισραήλ, που προέρχονται «από τις χαοτικές επιθέσεις, κυρίως με αυτοσχέδιες ρουκέτες, που εξαπολύονται στην τύχη».
Ο Λαβρόφ είπε επίσης, ότι πριν λίγες μέρες ρουκέτες της Χαμάς έπεσαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. «Η Μόσχα», είπε ο Λαβρόφ «κατανοεί, επίσης, ότι η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να επανέλθει με διαπραγματεύσεις και όχι στη βάση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ».
Η Μόσχα δεν εγκρίνει τις σκληρές ενέργειες του Ισραήλ, εκφράζει την συμπάθειά της στους Παλαιστίνιους και τονίζει την προσήλωσή της στον τερματισμό της βίας. Και πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς με τα 20 εκατ. μουσουλμάνων που έχει στην επικράτειά της.
Η Μόσχα χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή ως εταίρο της Ρωσίας και θύμα της αμερικανικής, επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη όμως καταδίκασε τις ενέργειες και της Χαμάς, προσπαθώντας να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Ο Λαβρόφ τόνισε την ανησυχία της Ρωσίας για τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι δεν είναι υπέρμαχος του «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».
Είναι φανερό και από την στάση που τήρησε η Μόσχα στην κρίση στο Ιράκ, ότι βασικό πεδίο για την εξωτερική της πολιτική αυτή τη στιγμή είναι η Ουκρανία και μόνο. Η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους πρόσθεσε επιπλέον πονοκεφάλους στη ρωσική ηγεσία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του επικοινωνιακού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι ρίχνουν μεγάλο βάρος στη Λατινική Αμερική συσφίγγοντας ξανά τις σχέσεις της Μόσχας με τις εκεί χώρες – όπως η Βενεζουέλα για παράδειγμα. Η Λατινική Αμερική αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα για τη Μόσχα. Εκεί η Ρωσία έχει φίλους, συμμάχους και συνεργάτες, όπως η Αργεντινή. Όχι τυχαία ο πρόεδρος Πούτιν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα αυτή,αναφέρθηκε στα νησιά Φόκλαντ, ονομάζοντάς τα Μαλβίνες [νήσους], κάτι που για τους Βρετανούς είναι όπως το «κόκκινο πανί» για τον ταύρο.
Παρά τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το Κρεμλίνο δεν θέλει η εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή να διακοπεί, παρά το γεγονός ότι διαφωνίες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η συμφιλίωση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Η Ρωσία όμωςαναθέρμανε τις σχέσεις της και με την Αίγυπτο, η οποία είναι επίσης αντίπαλος της Χαμάς. Ο νέος Αιγύπτιος πρόεδρος, στρατάρχης Σίσι, έχει για τη Χαμάς την ίδια ακριβώς άποψη που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική, στρατηγική απειλή».
Η Μόσχα επίσης δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως απόλυτα αντιτιθέμενη στο Ισραήλ, καθώς εκτιμά, ως θετική γι’ αυτήν, την στάση του Τελ Αβίβ στην ουκρανική κρίση και επίσης θέλει την συνεργασία με το Ισραήλ, σε μια σειρά από θέματα, εμπορικά, οικονομικά και ενεργειακά.
Η Μόσχα προσβλέπει στην Αίγυπτο, ελπίζοντας να καταστεί η χώρα αυτή η νέα περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας και στην επίλυση της κρίσης της Γάζας. Η Ρωσία υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός που αποδέχτηκε το Ισραήλ, αλλά απέρριψε η Χαμάς. Η Αίγυπτος επανέρχεται, μετά τις μεγάλες ανακατατάξεις που υπέστη, ως σημαντικός παίκτης στην περιοχή, γεγονός που αποτιμάται ως ευεργετικό από τη Μόσχα.
«Πιστεύουμε ότι δεν ακόμα πολύ αργά για τη Χαμάς και τις άλλες ακραίες ομάδες να αποδεχτούν την αιγυπτιακή πρόταση. Η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων μας προκαλεί βαθιά ανησυχία για το πώς προτίθεται να αντιδράσει η Χαμάς και για το τι μέλλει γενέσθαι», είχε πει ο Λαβρόφ, σε συνέντευξή του, πριν την κλιμάκωση της κρίσης.
Η Ρωσία έχει επανέλθει στην ιδέα σχηματισμού μιας τετραμερούς ομάδας μεσολαβητών για την επίλυση της κρίσης, με τη συμμετοχή και αντιπροσώπου από τον Οργανισμό Αραβικών Κρατών. Μια τέτοια πρόταση θα γίνει ευμενώς δεκτή στις αραβικές πρωτεύουσες άλλωστε.
Η Μόσχα ακόμα φαίνεται να απομακρύνεται από την κάποτε πάγια θέση της περί άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, η οποία έχει τεθεί ως όρος από τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός. Η Μόσχα υποστηρίζει πάντως τη νέα μικτή παλαιστινιακή κυβέρνηση Φατάχ και Χαμάς.
Φυσικά και στη Ρωσία υπάρχουν και οι αντίθετες, άκρως αντισημιτικές φωνές, που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ «διάδοχο της ναζιστικής Γερμανίας». Δεν εκφράζουν όμως επίσημη πολιτική και σε πρόσφατη πορεία κατά των σιωνιστών στη Μόσχα, συμμετείχαν μόλις 250 άτομα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Μόσχα δίνει στο Τελ Αβίβ χρόνο για να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του επιχείρηση, πριν υποβάλει την πρότασή της για την σύσταση της τετραμερούς διαπραγματευτικής ομάδας. Η περαιτέρω στάση της Ρωσίας, προφανώς, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Η Ρωσία πάντως ήταν απέναντι στο Ισραήλ στην σχετική ψηφοφορίαστον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ