Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Θα βγουν τα όπλα αν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί!!!

«Με το τουφέκι παρά πόδα θα περιμένει τον δικαστικό επιμελητή ο ιδιοκτήτης, όπως έγινε στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, εάν εφαρμοστεί η άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει εικόνες του μέλλοντος πολιτικός μηχανικός από την Ηλεία, προσθέτοντας ότι τέτοιο νομοθέτημα θα είναι καταστροφικό για τον ήδη κατεστραμμένο κοινωνικό ιστό αλλά και για τη βυθισμένη στα Τάρταρα αγορά ακινήτων, τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα» κατασχέσεων και πλειστηριασμών στα τέλη του Νοεμβρίου, επικαλούμενη τη μερική εκτόνωση της αγοράς των ακινήτων και τη σταδιακή επαναλειτουργία της στεγαστικής πίστης.
Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τον Ιανουάριο του 2014 πρέπει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται από το 2009, δηλαδή πριν από την κρίση, και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος προστασίας του παρελθόντος.
Το 2015 δηλαδή θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 και ούτω καθ’ εξής.
Η εφαρμογή της –έστω υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες- θα επιφέρει κοινωνική έκρηξη και αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, όπως δηλώνουν στo patrisnews.com δικηγόροι, οφειλέτες και μεσίτες.

 Η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο patrisnews.com, δηλώνει ότι η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του τραπεζικού συστήματος και της τρόικας, θέσπισε με τον νόμο 4161/2013 την εξής ρύθμιση: ο δανειολήπτης που έχει καταθέσει στο δικαστήριο για να υπαχθεί στον νόμο, θα πρέπει να πληρώνει το 10% της μηνιαίας δόσης του ανεξαρτήτως αν μπορεί ή όχι, έως ότου εκδώσει τελεσίδικη απόφαση το δικαστήριο. Και αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις, εξαιρείται από τον νόμο και ουσιαστικά δέχεται το πρώτο χτύπημα».
Όπως επισημαινει η πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νόμος 3869/2010 είχε δώσει σημαντική «ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά με πλήρη αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους προς τράπεζες και τρίτους και παράλληλα έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής χρεών καθώς και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κ.Κατσέλη αφήνει σαφείς αιχμές προς την τωρινή κυβέρνηση εξαιτίας της τροποποίησης του νόμου και τις συνέπειες που επιφέρει.
«Ο νόμος έπρεπε να διευρυνθεί και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλές προς το δημόσιο και να διαφυλάξει ακόμα περισσότερο την πρώτη κατοικία, κι όχι να υπονομευθεί με τροποποιήσεις».

Η κ.Κατσέλη προειδοποιεί ότι «τυχόν άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα προκαλέσει κοινωνικό δράμα. Η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη μετά τις άρσεις.
»Είναι η χειρότερη στιγμή να καταργηθεί μια ρύθμιση που κατοχυρώνει βασικό κοινωνικό δικαίωμα. Από το 2008 μια σειρά κυβερνήσεις έχουν προβεί σε ρυθμίσεις ώστε να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, η άρση αναστολής πλειστηριασμών δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ένα ακόμα μέτρο μεταφορά πλούτου προς το τραπεζικό σύστημα. Δεν θέλουν να υπάρχουν μέτρα που να προστατεύουν και που δεν λύνουν τα χέρια των τραπεζών».

volcanotimes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ