Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Βασικές αρχές “επιβίωσης” για όλες τις περιπτώσεις


Επιβίωση δεν είναι μόνο να χαθείς στο δάσος/βουνό ή να πάθεις κάποιο ατύχημα. Καθημερινά εξαναγκαζόμαστε να επιβιώσουμε σε ένα “επικίνδυνο” περιβάλλον, όπου περιτριγυριζόμαστε συνεχώς από κινδύνους. Οι παρακάτω αρχές επιβίωσης, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Στην καθημερινή μας ζωή, σε μια εξόρμηση στην Φύση, σε μια φυσική καταστροφή, σε μια οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση. Το κατά πόσο συμφωνείτε με αυτές ή μπορείτε να τις εφαρμόσετε, είναι στην κρίση του καθενός.


“Του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.
Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Πρέπει από πριν να είμαστε προετοιμασμένοι και να ελέγχουμε την κατάσταση. Αν παίρνουμε μέτρα ασφαλείας, κάνουμε έλεγχο και τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, είναι απίθανο να βρεθούμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Και αν ακόμα συμβεί κάτι, είμαστε προετοιμασμένοι.
Πρώτα η ασφάλεια μας.
Ότι και αν μας συμβεί, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια μας. Για παράδειγμα σε μια φυσική καταστροφή ή σε ένα ατύχημα, δεν σκεφτόμαστε τι να πάρουμε ή τι να κάνουμε εκείνη την στιγμή. Άμεσα, εξασφαλίζουμε ότι είμαστε σε ασφαλές μέρος και έπειτα κάνουμε πλάνο σωτηρίας.
Αποφεύγουμε το ρίσκο
Δεν πρέπει να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε άσκοπο κίνδυνο. Αυτό εκτός από την καθημερινή μας ζωή, ισχύει κυρίως σε μια έκτακτη περίπτωση. Δεν θέλουμε να φέρουμε σε ακόμα δυσκολότερη θέση τον εαυτό μας. Άσκοπο ρίσκο, θα μπορούσε να είναι πχ να πάρουμε μια σύντομη αλλά επικίνδυνη διαδρομή, αντί για μια πιο μεγάλη αλλά ασφαλής.
Η τεμπελιά είναι μαγκιά
Μεταφορικά πάντα. Η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, είναι μεγάλης σημασίας σε μια δύσκολη κατάσταση. Όσο πιο ξεκούραστα μπορούμε να κάνουμε κάτι, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι ανάγκη να κόψουμε ένα κλαρί με ένα τσεκούρι, όταν αυτό πολύ απλά σπάει με ένα χτύπημα.
Μακριά από πολυσύχναστες περιοχές
Τα πλήθη, κρύβουν κινδύνους. Όταν βρισκόμαστε σε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, ούτε να διακρίνουμε κάποιον κίνδυνο. Προτιμούμε χώρους/περιοχές με λίγο κόσμο/πληθυσμό, όπου ελέγχονται ευκολότερα. Επίσης ένα πλήθος σε μια έκτακτη κατάσταση, δεν αντιδρά σωστά. Σύνηθες παράδειγμα είναι το ποδοπάτημα.
Άκου, βλέπε, σώπα.
Γενικά η τήρηση ενός χαμηλού προφίλ, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε απομονωμένοι ή να μην μιλάμε καθόλου, αλλά να προσέχουμε που, πότε και πως μιλάμε. Βλέμμα χαμηλό και αδιάφορο, θα μας ξελασπώσει από διάφορες καταστάσεις. Το να κοιτάς επίμονα κάποιον ή να έχεις ένα στυλάκι, κάπως, θα τραβήξει “περίεργα βλέμματα”. Η ανάμειξη με τους υπόλοιπους, μας κάνει να περνάμε απαρατήρητοι.
Οι νόμοι του Μέρφυ, ισχύουν παντού
Ότι είναι να πάει στραβά, να είσαι σίγουρος ότι θα πάει στραβά. Δεν καθησυχαζόμαστε ποτέ. Πάντα είμαστε έτοιμοι για το αναπόφευκτο και προβλέπουμε παρακάτω.
Φοβού τον μαλάκα
Για αυτόν τον κανόνα, μπορούμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο. Περιεκτικά… παντού και πάντα, παραμονεύει ένας μαλάκας, να κάνει κάποια μαλακία. Δεν είναι θέμα να προσβάλω κάποιον. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γνώστες ή να έχουν κότσια, να αντιμετωπίσουν ορισμένες καταστάσεις. Αυτό τους κάνει να μην αντιδρούν σωστά και να εκθέτουν εμάς σε κίνδυνο. Ο “μαλάκας” μπορεί να είναι ένας φίλος, ένας συγγενείς, ένας ξένος. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι. Ακόμα και εμείς. Διαλέγουμε με προσοχή τον περίγυρο μας, με άτομα άξια και εμπιστοσύνης, που ξέρουμε ότι στην δύσκολη ώρα θα μας βοηθήσουν. Προσέχουμε άτομα, που μιλάνε πολύ και πράττουν λίγα.
Καλύτερα ζωντανό σκυλί, παρά ψόφιο λιοντάρι
Στην επιβίωση, σκοπός είναι να καταφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο να την βγάλουμε ζωντανοί. Ηρωισμοί, ρίσκα και άσκοπες διαμάχες δεν χωράνε. Επίσης ρίχνουμε τον εγωισμό μας και δεν έχουμε προτιμήσεις και να ζητάμε ιδιαιτερότητες. Αν είναι ανάγκη να φάμε κάτι αηδιαστικό, το κάνουμε. Δεν σκεφτόμαστε πως ήμασταν και σε τι είχαμε συνηθίσει. Προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση.
Μην τα παρατάς ποτέ
Ότι και αν έχει γίνει, όσο δύσκολα και αν είναι, δεν τα παρατάμε ποτέ. Δεν ρίχνουμε ευθύνες σε Θεούς και δαίμονες, ούτε στην κακή μας τύχη. Συγκεντρωνόμαστε, ανασκουμπωνόμαστε και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ότι έχουμε υλικά και ψυχικά.
Άμα δώσεις, θα πάρεις
Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Όλοι λίγο-πολύ θέλουμε κάποια βοήθεια. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να εμπιστευθούμε άλλους. Δείχνουμε εμπιστοσύνη και βοηθάμε όποτε μπορούμε. Το κάρμα/σύμπαν, “συνωμοτεί” με ένα περίεργο τρόπο, που σίγουρα θα ανταμειφθούμε για αυτό.
http://fugazigr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ