Νέα αποκαλυπτική επιστημονική έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η οποία έδειξε ότι πειραματόζωα (αρουραίοι) που τρέφονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα  με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ανέπτυξαν μεγάλους καρκινικούς όγκους, εμφάνισαν πολλαπλές βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματός τους και τελικά πέθαναν πρόωρα.
Οι γάλλοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί του πανεπιστημίου της Καέν, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο αμερικανικό περιοδικό τοξικολογίας τροφίμων «Food and Chemical Toxicology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Τέλεγκραφ», τάισαν για όλη τους τη ζωή τα πειραματόζωα με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι «Roundup Ready» της αμερικανικής Monsanto ή τους έδιναν νερό που περιείχε το ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρίας βιοτεχνολογίας.
Ήδη το 2009 ο Σεραλινί είχε καταλήξει σε προηγούμενη επιστημονική μελέτη του στο συμπέρασμα ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Τότε η Monsanto τον είχε κατηγορήσει για «ατεκμηρίωτα συμπεράσματα». Ωστόσο, ο γάλλος επιστήμονας πιστεύει ότι η πρόσφατη έρευνά του δείχνει ακόμα πιο ρεαλιστικά -και ανησυχητικά- τους κινδύνους των μεταλλαγμένων.
«Σοκαρισμένος από τις υπερβολικά αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία», δήλωσε και ο μοριακός βιολόγος Μάικλ Αντωνίου του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της εν λόγω έρευνας θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν λίγα πειραματόζωα (200, από τα οποία μόνο 20 στην «ομάδα ελέγχου» που δεν τράφηκε με μεταλλαγμένα), ενώ επεσήμαναν ότι χρησιμοποιήθηκε ένα είδος αρουραίων που είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου….;