Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Παράξενο τριαντάφυλλο


Το τριαντάφυλλο που βλέπετε  στην φωτογραφία  είναι από τον κήπο της μητέρας μου.  Συγκεκριμένα δεν είναι ακριβώς τριαντάφυλλο, αλλά  πολλά μικρά τριανταφυλλάκια  μαζί  πού βγήκαν από το  ξεραμένο άνθος. Προσπάθησα να μετρήσω πόσα είναι και περιέργως  ήταν τριάντα {30} σαν το όνομα  της Τριαντα-φυλλιά.
Λές και κάθε στήμονας  έγινε  και ένα άνθος.
Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό, μπορεί να μην είναι και σπάνιο φαινόμενο αλλά εμείς πρώτη φορά το είδαμε. Μάλιστα  εκτός από αυτό της φωτογραφίας  είχε και άλλα δύο παρόμοια .
Τι μπορεί να συνέβη στο φυτό; Μήπως τρελάθηκε η φύση; Αν γνωρίζετε μπορείτε  να  μου πείτε.

Τα Μέρη του Άνθους


Τα βασικά μέρη ενός άνθους
Ένα απλό άνθος απαρτίζεται κυρίως από έξι βασικά μέρη:
  • Ποδίσκος
  • Ανθοδόχη
  • Σέπαλα
  • Πέταλα
  • Στήμονες (αρσενικό αναπαραγωγικό όργανο)
  • Ύπερος (θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο
Ποδίκσος: Ο ποδίσκος έχει συνήθως πράσινο χρώμα και είναι το μέρος που συνδέει το άνθος με το βλαστό.
Ανθοδόχη: Η ανθοδόχη είναι συνέχεια του ποδίσκου και το μέρος από το οποίο εκφύονται τα υπόλοιπα μέρη του άνθους.
Σέπαλα: Τα σέπαλα βρίσκονται στο εξωτερικό του άνθους. Συνήθως έχουν πράσινο χρώμα και μοιάζουν με φύλλα. Βασική λειτουργία των σέπαλων είναι να προστατεύουν το εσωτερικό του άνθους. Σε ορισμένα φυτά τα σέπαλα πέφτουν μόλις ανθίσει το άνθος στοιχείο που καθιστά δύσκολη την παρατήρησή τους.
Πέταλα: Τα πέταλα βρίσκονται στο εσωτερικό των σεπάλων. Όπως και τα σέπαλα, έτσι και τα πέταλα προστατεύουν το εσωτερικό του άνθους και ειδικότερα τα αναπαραγωγικά μέρη του άνθους (ύπερος και στήμονες). Μία βασική λειτουργία των πετάλων είναι και η προσέλκυση των επικονιαστών. Τα πέταλα τις πλείστες φορές παρουσιάζουν έντονα φωτεινά χρώματα. Ορισμένα πέταλα παράγουν και νέκταρ για να επιβραβεύουν τους επικονιαστές.
Στήμονες: Οι στήμονες βρίσκονται στα αρσενικά άνθη ή σχηματίζουν ένα δακτύλιο γύρω από τα κεντρικά θηλυκά όργανα στα ερμαφρόδιτα άνθη. Οι στήμονες παράγουν τη γύρη (πολύ λεπτοί κόκκοι, γυρεόκοκκοι, οι οποίοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και περιλαμβάνουν τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα). Κάθε στήμονας αποτελείται συνήθως από δύο μέρη, το νήμα και τους ανθήρες.
Ύπερος: Ο ύπερος βρίσκεται στο κέντρο του εσωτερικού του άνθους. Κάθε ύπερος αποτελείται από ένα στίγμα, το στύλο και μία ωοθήκη. Μέσα στην ωοθήκη βρίσκονται τα ωάρια τα οποία αποτελούν τα θηλυκά γεννητικά κύτταρα του άνθους. Ένα άνθος πιθανό να περιέχει μονάχα έναν ύπερο (π.χ. μπιζελιά), αρκετούς ύπερους σε ελεύθερη διάταξη (π.χ. φυτά βατράχια γένους Ranunculus sp.), ή 2 με 3 ύπερους που έχουν είτε λίγο είτε πολύ συγχωνευτεί μεταξύ τους. Για να διαπιστώσετε πόσοι ύπεροι έχουν συγχωνευτεί θα πρέπει να παρατηρήσετε το στίγμα και την ωοθήκη του άνθους. Για παράδειγμα πιο κάτω παρατίθεται μια εικόνα ενός κρινολούλουδου. Διαφαίνεται μέσα από την εικόνα ότι έχουν συγχωνευτεί τρεις ύπεροι. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο το στίγμα του υπέρου, στον οποίο διαφαίνονται τρεις προεξοχές, όσο και η ωοθήκη, στην τομή της οποίας διαφαίνονται τρεις προθάλαμοι.http://lsg.ucy.ac.cy/Flora/Flora_

Τομή του Άνθους (γεράνι - geranium)
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΕΡΕΥΝΑΤομή άνθους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ