Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

DARPA και Έλεγχος του Εγκεφάλου Στρατιωτών

Η DARPA κατασκεύασε, και προετοιμάζει τη μαζική παραγωγή του, ένα μηχανισμό που μπορεί να επηρεάσει εξ' αποστάσεως τη συμπεριφορά των στρατιωτών.



Διαβάζοντας τις τελευταίες ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις του διεθνούς Τύπου, εντυπωσιάστηκα από την τελευταία εφεύρεση της DARPA και θα ήθελα να την σχολιάσω, αφού δίνει μια πολύ σαφή εικόνα της κατεύθυνσης της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ, από τα τέλη του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), δημιουργήθηκε το 1958, λίγο μετά την εκτόξευση του Σοβιετικού πυραύλου Sputnic στο διάστημα, με στόχο να καταστήσει τη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ, ισχυρότερη από αυτή των εχθρών της.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ είχαν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη βλέποντας τους Σοβιετικούς να επιδεικνύουν πιο εξελιγμένη και πολύπλοκη από τη δική τους, τεχνολογία και έπαθαν τότε μεγάλη κρίση, μέχρι τα σχολικά προγράμματα άλλαξαν, προσθέτοντας ώρες και ύλη πάνω στις θετικές επιστήμες.

Τα έξοδα για τις έρευνες της DARPA ήταν όλα πληρωμένα από το Υπουργείο Άμυνας, πράγμα που της έλυνε τα χέρια, αφού δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα, παρά μόνο στο Υπουργείο.

Στόχος της ήταν αφενός να σταματήσει τις δυσάρεστες τεχνολογικές εκπλήξεις, όπως την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα, ή πιθανά εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, και αφετέρου να καταφέρει η ίδια να δημιουργήσει δυσάρεστες τεχνολογικές εκπλήξεις στους εχθρούς της. Αν και εργαζόταν μόνο για το στρατό, η DARPA, πολύ καλά οργανωμένη έτσι ώστε να αποφεύγει εντελώς τη γραφειοκρατία, δεν αποτελείτο μόνο από επιστήμονες που υπηρετούσαν τη θητεία τους, προωθούνταν σε αυτή όλες οι νεαρές ιδιοφυίες και τους δινόταν η ευκαιρία να κάνουν το χόμπι τους, υπηρετώντας ταυτόχρονα την πατρίδα.

Δεν έχω, όπως είναι λογικό, πολλές πληροφορίες για τις δραστηριότητές της όλα αυτά τα χρόνια, έχω μόνο την πληροφόρηση που κυκλοφορεί η ίδια στο Διαδίκτυο. Διάβασα όμως για την τελευταία της εφεύρεση στον τύπο και σας την μεταφέρω όπως την αφηγείται ο ίδιος ο εφευρέτης της, ο William Tyler, που εργάζεται για την DARPA και διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο Tyler μας λέει ότι κάθε μορφή ανθρώπινης αίσθησης, αντίληψης, συγκίνησης και συμπεριφοράς, ρυθμίζεται, συντονίζεται, από τον εγκέφαλο. “Αν αποκτήσουμε την ικανότητα να διεγείρουμε τον εγκέφαλο, θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ καλό όπλο.

Πρόσφατες μελέτες της νευροτεχνολογίας κατέδειξαν ότι είναι δυνατός ο ερεθισμός του εγκεφάλου για να αντιμετωπισθούν νευρολογικές διαταραχές ή εγκεφαλικές κακώσεις και ότι είναι δυνατό το χτίσιμο μιας πλατφόρμας που θα χρησιμεύει στη διασύνδεση του εγκεφάλου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές”.

Αυτή η “πλατφόρμα”, με άλλα λόγια, είναι κάποια συνδεδεμένα με υπολογιστή ηλεκτρόδια που θα τοποθετούνται στον εγκέφαλό μας.

Ο εγκέφαλος, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν αισθάνεται πόνο, έχουν γίνει πολλές τέτοιου είδους εγχειρήσεις χωρίς αναισθησία, αλλά με μάλλον πρωτόγονες ως τώρα μεθόδους.

Ο Tyler διαπίστωσε ότι μπορεί να ερεθίσει περιοχές του εγκεφάλου, που ελέγχουν διάφορες δραστηριότητες, μέσω υπερήχων.

Ως τώρα είχε αντιμετωπιστεί θετικά, για παράδειγμα, η ασθένεια του Πάρκινσον, αλλά χρειαζόταν οπωσδήποτε χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθούν η για την ακρίβεια, να εμφυτευτούν ηλεκτρόδια και οι απαραίτητες μπαταρίες, στον εγκέφαλο των ασθενών.

Χρησιμοποιήθηκαν και μαγνητικοί τομογράφοι που ερέθιζαν τμήματα του εγκεφάλου για να θεραπεύσουν διαταραχές χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν είχαν μεγάλο εύρος δράσης, κατάφερναν να φτάσουν σε βάθος περίπου ενός πόντου και δεν μπορούσαν να επέμβουν σε εγκεφαλικά κυκλώματα που βρίσκονταν πιο μέσα.

Με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο Tyler δηλώνει ότι το εργαστήριό του, για να ξεπεράσει τους ως τώρα περιορισμούς της επέμβασης στον εγκέφαλο, κατασκεύασε μια νέα τεχνολογία η οποία παρέχει τα μέσα ώστε να διοχετεύονται παλμοί υπερήχων που θα ερεθίζουν τα εγκεφαλικά κυκλώματα σε βάθος 5 περίπου εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η DARPA χάρηκε ιδιαίτερα με την εφευρετικότητα του Tyler και σε συνεργασία με το Πεντάγωνο κατασκεύασε πειραματικά ένα ειδικό κράνος εντός του οποίου θα βρίσκεται, σε σχήμα στεφάνης, ένας λεπτεπίλεπτος μηχανισμός που, όταν κρίνεται αναγκαίο, θα εκπέμπει υπερήχους σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου του στρατιώτη, με στόχο να επηρεάζει, προς το καλύτερο, τη συμπεριφορά του.

Ερεθίζοντας κάποιο κύκλωμα του εγκεφάλου, η επιστήμη μπορεί να κάνει τον στρατιώτη να μην αισθάνεται πόνο ή κούραση.

Ερεθίζοντας κάποιο άλλο, ο στρατιώτης δεν θα κοιμάται, όταν παραστεί ανάγκη, χωρίς να υφίσταται τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου και πολλά άλλα…

Ο Tyler και η ομάδα του εργάζονται τώρα πυρετωδώς για τη δημιουργία μοντέλου αυτού του κράνους που θα δοθεί στα εργοστάσια αναπαραγωγής, ώστε να τα προμηθευτεί ο στρατός.

Η είδηση θυμίζει αρκετά τον Big Brother και ένα σωρό διηγηματάκια φτηνής επιστημονικής φαντασίας που διαβάζαμε πιτσιρικάδες.

Ή ταινίες του Τζέημς Μποντ, ο Φλέμινγκ είχε πάθος με τις επιστημονικές εφευρέσεις που έπεφταν στα χέρια των κακών που απειλούσαν την ανθρωπότητα.

Διαβάζοντας όσα περισσότερα μπορούσα πάνω στην εφεύρεση του Tyler, διαπίστωσα ότι η κυριότερη αιτία που χαίρεται τόσο πολύ το Πεντάγωνο είναι η μείωση του στρες, του άγχους.

Ο βομβαρδισμός ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου με υπερήχους, όπως αποδείχθηκε προφανώς στα πειράματα, χαλαρώνει πολύ τον στρατιώτη, χωρίς όμως να τον κοιμίζει, διώχνοντάς του το άγχος, κατά κάποιο τρόπο κάνοντάς τον να αψηφά τον κίνδυνο, λέω εγώ, προστατεύοντάς τον από τραυματικό σοκ, λέει η DARPA.

Με ενδιαφέρει πολύ ο τομέας της έρευνας πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως θα έχετε διαπιστώσει και από προηγούμενα άρθρα μου, και μπορώ να ισχυριστώ άφοβα ότι οι επιστήμονες ξέρουν ελάχιστα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει ο μεγάλος άγνωστος και στον 21ο αιώνα. Ξέρουν ελάχιστα, αυτά τα ελάχιστα όμως τα χρησιμοποιούν αρκετά καλά, θα έλεγα, για σκοπούς όμως που είναι κακοί.

Για να μην παίζουμε με τις λέξεις, η εφεύρεση της


DARPA μοιάζει πολύ με αυτό που κάποτε αποκαλούσαν


“πλύση εγκεφάλου”.

Ο στρατηγός θα κάθεται στο εξής μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του και θα ενεργοποιεί με το ποντίκι του την έναρξη βομβαρδισμού με υπερήχους, της τάδε μεραρχίας, για να την επηρεάσει.

Να την επηρεάσει πάνω σε τι;

Να μη φοβάται το θάνατο, να μη φοβάται να πεθάνει για την πατρίδα.

Τα επιτεύγματα της DARPA δεν ανακοινώνονταν ποτέ στο παρελθόν, με παραξένεψε το γεγονός της τόσης δημοσιότητας. Ίσως παίζεται κάποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας και οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν στον κόσμο την στρατιωτική υπεροχή τους διαφημίζοντας ένα καινούριο όπλο που είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί ανάγκη και τρομάζοντας τους εχθρούς.

Η άλλη σκέψη είναι ότι αν διαφημίζουν κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο, στις τεχνικές επέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, απ’ όσο νομίζουμε.

Από καθαρά στρατιωτική άποψη, αυτός που νικάει στη μάχη, συνήθως έχει κερδίσει αποκομίζοντας μικρά πλεονεκτήματα στη διάρκειά της.

Κερδίζει στις…λεπτομέρειες, αν μιλάμε για περίπου ισοδύναμους στρατούς. Στρατιώτες που αντέχουν τον πόνο και μπορούν να παραμείνουν εντελώς άυπνοι για μερικά εικοσιτετράωρα, υπερτερούν στα σημεία των αντιπάλων τους.

Αν οι ίδιοι στρατιώτες δεν αισθάνονται άγχος όταν οι σφαίρες σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι τους και δεν παθαίνουν τραυματικό σοκ όταν βλέπουν μια χειροβομβίδα να πετσοκόβει τους συντρόφους τους, τότε έχουν μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον οιονδήποτε εχθρό.

Η νέα εφεύρεση δεν καταφέρεται άμεσα ενάντια στον αντίπαλο, μεταμορφώνει τον δικό μας στρατιώτη σε …μηχανή.

Τώρα μου έρχεται στο νου η ταινία Ρομποκόπ…

Η νέα εφεύρεση μπορεί να μεταμορφώσει τον τυχαίο στρατιώτη σε υπεράνθρωπο, θα βρίσκεται σε υπερδιέγερση για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα πεινάει και δεν θα διψάει, δεν θα αισθάνεται κόπωση, δεν θα έχει ανάγκη από ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα αισθάνεται καθόλου άγχος και θα είναι προφυλαγμένος από τα τραυματικά σοκ που συνήθως προκαλούν οι σκηνές φρίκης που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας.

Αυτά από τον κόσμο των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων, πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Γιατί η πραγματικότητα μιμείται την φτηνή Επιστημονική Φαντασία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ