Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Δεν σχολιάζει τα περί προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών η ΤτΕ

Δέν παίρνει θέση η ΤτΕ σχετικά με τα δημοσιεύματα που την θέλουν να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή έκτακτης βοήθειας στις τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τα δημοσιεύματα που την θέλουν να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή έκτακτης βοήθειας στις τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας τις επόμενες ημέρες.Όπως ήδη έχει γράψει η Voria.gr, η Τράπεζα της Ελλάδας φέρεται να ζήτησε και να εξασφάλισε άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ενεργοποιήσει το ειδικό ταμείο ρευστότητας (ELA), για όσες τράπεζες υποβάλλουν το σχετικό αίτημα.

Το πρόβλημα της ρευστότητας του συστήματος ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικότερα και κρισιμότερα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί η εκταμίευση των καταθέσεων που έχει στις εγχώριες τράπεζες το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να τακτοποιήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Αυγούστου, όντως, θα δημιουργήσει ζήτημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως επιβεβαιώνεται από τις πλέον αρμόδιες πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδας ζήτησε και εξασφάλισε άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ενεργοποιήσει το ειδικό ταμείο ρευστότητας (γνωστό ως ELA), για όσες τράπεζες υποβάλλουν το σχετικό αίτημα. Μέχρι κι αργά χθες βράδυ, πάντως, καμία δεν είναι κάνει αυτό το βήμα, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις προσεχείς ώρες.

Όπως ωστόσο διευκρινίζεται αρμοδίως, το ELA δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μια επιπλέον εγγύηση της ασφάλειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα κι άλλες χώρες έκαναν χρήση του, όταν χρειάσθηκε, με επιτυχία. Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία δεν ήταν και η μοναδική.

Αν χρειασθεί, λοιπόν, θα βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα, προσεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ