Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο


Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Την ανάγκη ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος να είναι υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας, καθώς από την 21η Ιουλίου -ημέρα των ευνοϊκών αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης- έχει ανοίξει μια μεταβατική περίοδος για τη χώρα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε όσα έχουμε αναλάβει να εκτελέσουμε».

«Ναι, μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία, κλονίζονται οι επιχειρήσεις με μικρά ανοίγματα», παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε ωστόσο πως «αν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια».

«Το τοπίο μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται να διαχειριστούμε με σύνεση, επαγγελματισμό, προσοχή, συναίνεση και υπευθυνότητα αυτήν την μεταβατική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάνουμε πανεθνική προσπάθεια που να υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε μέσα σε μια διεθνή περιδίνηση και πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από μας για μας, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δανειακές μας υποχρεώσεις».

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται πρωτίστως στην ανάγκη να καταδείξει στις 22 Αυγούστου η κυβέρνηση απέναντι στους πιστωτές ότι «τα πράγματα προχωρούν», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε, οι συμπληρωματικές φορολογικές ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στα έσοδα και διαμορφώνονται τα γεφυρώματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Ο ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τον τουρισμό και την αγορά των παιγνίων, με σημαντικά έσοδα για το κράτος. Για τον τελευταίο τομέα δήλωσε ενήμερος των ευαισθησιών που επέδειξε η αντιπολίτευση για τον κίνδυνο ελέγχου των νέων παιχνιδιών από την επιχείρηση που πλειοψηφεί στις μετοχές του ΟΠΑΠ και υποσχέθηκε να υπάρξουν συμπληρωματικές ρυθμίσεις.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Τη διαφωνία τους με αρκετές από τις διατάξεις του συζητούμενου στην Ολομέλεια της Βουλής πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στηλίτευσε τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής που δηλώθηκαν ως επαγγελματικά, την νέα περαίωση, την παύση των επιδοτήσεων πρώτης κατοικίας των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές, τη μείωση των μισθώσεων που καταβάλλει το Δημόσιο (για την οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί τη βάσει του Συντάγματος η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής), καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο για τα φρουτάκια, λέγοντας πως «δεν δεχόμαστε να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο».

«Προτεραιότητα του νομοσχεδίου, είναι το εθνικό συμφέρον», απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος ζήτησε από τη ΝΔ αντί να δίνει συμβουλές, καλό θα ήταν να συμβάλει και εκείνη για την εκτόνωση της κρίσης.

«Παραδίδετε γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης», παρατήρησε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, εκτιμώντας ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μόνοι κερδισμένοι θα είναι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο κ. Καραθανασόπουλος επέκρινε με δριμύτητα την τροπολογία για την διάλυση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων, εκτιμώντας ότι το κλείσιμό τους εξυπηρετεί ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, της πληροφορικής και σε πολυεθνικές, που επιδιώκουν να πάρουν στον έλεγχο τους τον ορυκτό πλούτο.

«Πάτε να εγκαθιδρύσετε στη χώρα ένα καθεστώς ιδιότυπης δικτατορίας», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, χρεώνοντας στην κυβέρνηση το δόγμα «μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, επειδή είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα για την τουριστική κατοικία ευνοούν μόνο τις πεντάστερες τουριστικές μονάδες, προέβλεψε ότι θα καταπέσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πριμοδότηση του ΟΠΑΠ και πρότεινε να καθιερωθεί μηδενικός φόρος στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία.

Για «σφαγιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχει προηγούμενο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε σχέση δε με το κλείσιμο οργανισμών και νομικών προσώπων, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι με μια γενική εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση διαλύει, κατά το δοκούν, οποιοδήποτε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία διέκρινε «δώρο» στους μεγαλοξενοδόχους.

Τέλος, σχετικά με τον ΟΠΑΠ, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «αντί ο αμαρτωλός αυτός οργανισμός να μείνει 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του και εξασφαλίζει και την περίφημη ΙΝΤΡΑΛΟΤ».

Παράλληλα, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα τυχερά παίγνια και την τύχη του ΟΠΑΠ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, προέβλεψε πως θα υπάρξει «νέο, βαρύτερο πρόστιμο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα τυχερά παίγνια, καθώς 35.000 μηχανήματα βιντεολόττο και καζινομηχανές δίνονται στον ΟΠΑΠ, μια διαδικασία προδήλως αντικοινοτική, που προφανώς εγείρει πολλά ερωτήματα».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης ανέφερε πως για τη συγκεκριμένη αγορά «ήρθαν τρία διαφορετικά νομοσχέδια και κάποιος αναρωτιέται, ποια συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Την Τρίτη, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε διακρίνει διαπάλη συμφερόντων για το «αν θα έχει τα τυχερά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ, με τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχει από πίσω του και σε πορεία ιδιωτικοποίησης ή οι πολύ μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο αυτό».

Έντονη ήταν και η κριτική του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταφέρθηκε και κατά του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρη, υπενθυμίζοντας πως «για το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου έλεγε στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πως «καζινοποιεί τη χώρα» με 30.000 «φρουτάκια» και τώρα πανηγυρίζει για το νομοσχέδιο με τα 35.000».

«Προσυπογράφω την πρότασή σας για επανακρατικοποίηση του 51% της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Βρείτε τα κονδύλια να το αγοράσουμε», απάντησε ο κ. Λιντζέρης.

Τροποποιήσεις

Σε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία ολοκληρώθηκε η επί της αρχής συζήτησή του.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα -και μάλιστα αναδρομικά- στο υπουργείο Οικονομικών, «όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».

Σημειώνεται πως η εν λόγω διάταξη στο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ, από την 11η Δεκεμβρίου του 1997.

* Οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών, που αποδείχθηκε πως ήσαν σκάφη αναψυχής, προτείνεται να έχουν δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου, ακόμα και αν οι υποθέσεις τους έχουν συζητηθεί ενώπιον των ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.

* Προτείνεται η προσθήκη στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου των Παιγνίων, αξίωσης (με κυρώσεις για τους παραβάτες), η διαφήμισή των παιχνιδιών «να εξασφαλίζει ένα ιδιαιτέρως αυστηρό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και σε κάθε περίπτωση να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται αυστηρώς σε ό,τι απαιτείται προκειμένου να κατευθυνθούν οι καταναλωτές προς τα ελεγχόμενα δίκτυα παιγνίων. Η διαφήμιση δεν θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής ροπής των καταναλωτών προς τα παίγνια μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής τους σε αυτά καθιστώντας μεταξύ άλλων κοινότυπα τα παίγνια, ή προβάλλοντας μια θετική εικόνα σε σχέση με το γεγονός ότι τα πραγματοποιούμενα έσοδα προορίζονται για δραστηριότητες γενικού ενδιαφέροντος, ή ακόμα αυξάνοντας τη δύναμη έλξης των παιγνίων, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που προβάλλουν παραπλανητικώς σημαντικά κέρδη».

* Για τις εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων του διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών, προτείνεται να διατηρήσουν την δυνατότητα δραστηριοποίησής τους, υπό τον όρο να υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς που υπαγορεύεται στο νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ