Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Νέα τεχνική με βλαστοκύτταρα μπορεί να παράγει νέα δόντια μέσα σε εννιά εβδομάδες



Μία τεχνική, η οποία αναπτύχθηκε στο Tissue Engineering and Regenerative Medicine Laboratory, του Dr. Jeremy Mao στο Πανεπιστήμιο του Columbia, μπορεί να καθοδηγήσει βλαστικά κύτταρα, ώστε διατηρώντας τις μεταγραφικές τους ιδιότητες, να παραγάγουν ένα ανατομικά σωστό δόντι σε περίοδο 9 εβδομάδων από την εμφύτευση τους.

Άτομα με απώλεια δοντιών, τυπικά οδηγούνται σε τεχνητές οδοντοστοιχίες, ή τελευταία στη λύση των εμφυτευμάτων, για να βελτιώσουν το λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί η απώλεια αυτή. Η κάθε μία από τις υπάρχουσες αυτές λύσεις, έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα, ειδικά όσον αφορά στην εφαρμογή της λύσης των εμφυτευμάτων, όπου η πρόγνωση είναι φτωχή και η αποτυχία μπορεί να έχει μη αντιστρεπτά αποτελέσματα.
Η έρευνα, βασισμένη σε πειράματα σε ζώα, δείχνει πως με την ειδική καθοδήγηση
βλαστικών κυττάρων σε ικρίωμα το οποίο είναι φτιαγμένο από φυσικά υλικά και ενσωματωμένο στους περιβάλλοντες ιστούς, δεν υπάρχει η ανάγκη για την συλλογή σειρών βλαστικών κυττάρων, ή για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος έξω από το δόντι (π.χ. τριβλίο Petri) όπου το δόντι να αναπτυχθεί και μετά να εμφυτευθεί, μόλις ωριμάσει.
Πλέον, το δόντι μπορεί να αναπτυχθεί ορθοτοπικά, στο φατνίο, όπου μπορεί να ενσωματωθεί με τους περιβάλλοντες ιστούς, με τέτοιο τρόπο που δεν δύνατα κανένα άλλο υλικό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Journal of Dental Research. Η λύση της χρήσης αυτής των βλαστικών κυττάρων, βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις των ασθενών που επιθυμούν μια αποτελεσματική και συγχρόνως οικονομική θεραπεία, στο πρόβλημα της απώλειας των δοντιών τους, ή ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

"Αυτές οι εφαρμογές δείχνουν το μέγεθος των επιτευγμάτων που μπορεί να φέρει ο συνδυασμός των βιολογικών αρχών σε κοινά κλινικά προβλήματα. Η έρευνα σίγουρα αποτελεί μια ματιά στο μέλλον της οδοντιατρικής επιστήμης”,αναφέρει ο Dr. Ira B. Lamster, περιοδοντολόγος και πρόεδρος του College of Dental Medicine στο Πανεπιστήμιο του Columbia.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ